מידע כללי

בתאריכים 27-29 ליוני התקיימה סדנה בנושא זיקנה, שהייתה תוצר ראשון של שיתוף פעולה בין אוניברסיטת תל-אביב לבין אוניברסיטת היינריך היינה בדיסלדורף, גרמניה. הסדנה דנה בנושאי הזדקנות וזיקנה בגישה רב-תחומית, מתוך מטרה ליצור אופן-התבוננות חדשני ואינטגרטיבי על נושאים אלו. פרופ' אנדריאה פון הילזן-אש (Andrea von Hülsen-Esch), סגנית הדיקאן בפקולטה למדעי הרוח והאמנויות והפרורקטורית של אוניברסיטת היינריך היינה לעניינים בינלאומיים, אירגנה את הסדנה ועמדה בראשה בדיסלדורף. המארגנים השותפים מטעם אוניברסיטת תל-אביב היו פרופ' דב שמוטקין, ראש מכון הרצג לחקר ההזדקנות והזיקנה, וד"ר עירית בלובשטיין ממכון הרצג והחוג לסיעוד באוניברסיטת ת"א. במהלך הסדנה נידונו מגוון נושאים רחב ביותר, כאשר ההרצאות היו מרתקות ומעוררות מחשבה. כמו כן, נידונו דרכים לשיתוף פעולה ויצירת מהלכים מעשיים לכך. הועלו מספר כיווני מחקר אפשריים, וקיים רצון משני הצדדים להתקדם בתכנון יוזמות מחקריות משותפות.

בסדנה השתתפו חברי סגל משתי האוניברסיטאות, המייצגים תחומי מחקר מגוונים. במשלחת מטעם אוניברסיטת תל-אביב נכללו (בסדר א"ב): פרופ' רבקה אינזלברג (החוג לנוירולוגיה ונוירוכירורגיה), שהרצתה בנושא: ההווה והעתיד של רפואה מרחוק וטכנולוגיות-תקשורת ברפואה גריאטרית – לקחים ממחלת הפרקינסון; ד"ר תמר איילת-יגורי (החוג לפילוסופיה), שהרצתה בנושא: "זה לא יקרה לי"! – או: "זה יקרה לי": הזדקנות בעלת משמעות; ד"ר יוסף משראווה (החוג לפיזיותרפיה), שהרצה בנושא: שיקום קשישים: האם ציפיות גבוהות יותר מובילות להישגים טובים יותר?; פרופ' סילביה קוטון (החוג לסיעוד), שהרצתה בנושא: הזדקנות האוכלוסייה – תופעה עולמית חסרת תקדים; פרופ' שולמית קרייטלר (ביה"ס למדעי הפסיכולוגיה ומכון הרצג), שהרצתה בנושא: גורמים פסיכולוגיים של איכות החיים ותוחלת החיים בקרב בני 85 ומעלה (הגיל הרביעי); פרופ' דב שמוטקין (ביה"ס למדעי הפסיכולוגיה ומכון הרצג), וד"ר עירית בלובשטיין (החוג לסיעוד ומכון הרצג), שהרצו בנושא: תפקידה המסייע של אמנות בהבנת רווחה-נפשית ותסריט עולם עוין.

מטעם אוניברסיטת הינריך היינה השתתפו (בסדר א"ב):

Prof. Peter Angerer, Prof. Ute Bayen, Prof. Heiner Fangerau, Prof. Henriette Herwig, Prof. Andrea von Hülsen-Esch, Prof. Andrea Icks, Prof. Christoph Kann, Dr. Andreas Muller, Prof. Christian Schwens, Prof. Shingo Shimada, Dr. Horst C. Vollmar, Prof. Stefan Wilm.