ב-19-20 למרץ, 2017, ערך מכון הרצג לחקר הזיקנה סדנה דו-לאומית בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטת היינריך היינה בדיסלדורף. הסדנה, שקיבלה את הכותרת להזדקן היטב, קיבצה מומחים מתחומים מגוונים לצורך דיון רב תחומי בהיבטים שונים של הזדקנות וזיקנה. הסדנה התקיימה כהמשך לסדנה משותפת קודמת בשם הזדקנות תרבותית, שהתקיימה בדיסלדורף ביוני 2016, בניהולה של פרופ' אנדראה פון הולסן-אש, סגנית הדיקאן בפקולטה למדעי הרוח והאמנויות והפרורקטורית של אוניברסיטת היינריך היינה לעניינים בינלאומיים. הסדנה הנוכחית אורגנה על ידי פרופ' דב שמוטקין, ראש מכון הרצג, וד"ר עירית בלובשטיין, מהחוג לסיעוד ומכון הרצג באוניברסיטת ת"א.

הסדנה היוותה את הבסיס להרצאות מעניינות, ויצרה אווירה נעימה לדיון והחלפת דעות. בסיומה הופצה בין המשתתפים, משתי האוניברסיטאות, רשימה זמנית של פרויקטים משותפים אפשריים.

לתכנית הסדנה - לחץ כאן

רשימת החוקרים שהשתתפו בכנס, כולל נושאי הרצאתם (בסדר ההופעה):

Prof. Ronit Leichtentritt (Tel Aviv University): Structuring time in narratives of older bereaved parents.

Dr. Kfir Ifrah (Tel Aviv University): Old and proud? Adjustment to adulthood and old age among homosexual and bisexual men.

Dr. Rinat Lifshitz (Tel Aviv University): Internet use and well-being in later life: A midway-level approach.

Prof. Dr. Heiner Fangerau (Heinrich Heine University Düsseldorf): M-health, E-health and ambient assisted living: On the technization of ageing.

Dr. Lilach Lurie (Tel Aviv University): Gender, pension and retirement.

Prof. Jiska Cohen-Mansfield (Tel Aviv University): Addressing the needs: Whose needs and how?

Dr. Morten Wahrendorf (Heinrich Heine University Düsseldorf): Working conditions across the life course and health at older age.

Prof. Dr. Peter Angerer & PD Dr. Andreas Müller (Heinrich Heine University Düsseldorf): Aging at work – The role of working conditions, individual strategies and stereotypes.

Prof. Shulamith Kreitler (Tel Aviv University): The meaningfulness of life and the meanings of life: Note the differences.

Prof. Rivka Inzelberg (Tel Aviv University): Art and neurodegeneration.

Prof. Dr. Andrea von Hülsen-Esch (Heinrich Heine University Düsseldorf):

Research on age stereotypes at the faculty of Arts and Humanities of Heinrich Heine University Dusseldorf.

Prof. Dov Shmotkin (Tel Aviv University): The pursuit of happiness in a hostile world: The perspective of aging.

Prof. Silvia Koton & Dr. Irit Bluvstein (Tel Aviv University): Ageism among health care professionals.

Prof. Daphna Hacker (Tel Aviv University): Filial piety, elder parents, and the law.

Dr. Ido Israelowich (Tel Aviv University): The extent of family law during the High Empire: The decision of non tollere as a case in point.

Ms. Hanna Baro (Heinrich Heine University Düsseldorf): On the materiality of ageing in the visual arts.

Dr. Youssef Masharawi (Tel Aviv University): The aging spine in different cultures: Is it different?